Maestrul si Castanieta.

Intr-o piata din Paris, un tânar brunet desface un scaun pliant si scoate dintr-o husa de piele cafenie o chitara clasica. Se aseaza pe scaunul de pânza subtire, pune un picior pe cutia din fata sa, aseaza chitara pe genunchi si se pune pe cântat un potpuriu de melodii andaluze mai mult sau mai putin cunoscute.

La umbra unui colt de casa, un domn respectabil, la vreo 65 de ani, copie fidela a iconicului maestru Miyagi din seria ‘Karate Kid’ îsi scoate cizmele grele de piele si se încalta, sprijinit de zid, cu o pereche de pantofi negri cu toc înalt. Isi arunca sacoul pe un rucsac, îsi sufleca mânecile camasii, zâmbeste cu blândete oamenilor adunati în piata, încercând sa-si faca încet-încet loc, sa-si creeze în jur un soi de spatiu necesar. Apoi, ramâne nemiscat, cu un picior fandat, cu o mâna în aer, cu capul în piept, cu o expresie de maxima concentrare pe chip.

Tânarul brunet priveste catre batrânul imobil din fata sa, apoi la oamenii din jur, apoi la chitara pe care o tine în brate. Si reîncepe sa cânte, de data asta un flamenco teribil, alert, fierbinte si furtunos. Patruns subit de energia melodiei, omul cu pantofi cu toc începe sa se miste, sa voltijeze, sa încânte si sa descânte, lovindu-si calcâiele cu zgomot, rotindu-si rapid corpul, balansându-si agil picioarele, spiralând expert din brate, agintându-si castanietele frematatoare, fluturându-si pletele albe, desenând pe trotuarul gri serii de volute incredibil de complexe si de pitoresti.

Apoi, Maestrul se imobilizeaza din nou. Masa de turisti si de localnici ce blocheaza piata îi aplauda cu sinceritate talentul. Se aud cazând câtiva banuti în palaria asezata în fata baiatului brunet. Caruntul dansator de flamenco îsi aranjeaza parul pe frunte, cu demnitate, si se sprijina de un zid, privind în zare, peste Paris si peste lume.

Iaca asa aleg bunul Woland si blajinul sau Behemoth sa-si manifesteze postmodern statornica prezenta printre noi.

~ de ubiquus pe mai 27, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: