B.

(alcooluri, bauhaus, ciocolată)

Înainte de a ajunge curatoare de artă modernă în cele mai trendy muzee americane, Iulia a fost neurochirurg la Cluj. Conduce un Oldsmobile uriaş, singurul din România, după cum susţine cu mândrie, şi fumează cigarillos Winterman’s Café Crème.
-Cum se potriveşte asta cu pregătirea medicală? o întreb.
-Deviza clinicii unde am lucrat cândva era Labor omnia vincit improbus, munca stăruitoare învinge orice. Înălţător, nu? Am plecat de-acolo până să mă învingă şi pe mine. N-a fost chiar timp pierdut, dar aveam alte planuri.
-Mă refeream la fumat.
-Nu e o contradicţie în sine. După prima duzină de gărzi în spital descoperi că fumatul e una dintre cele mai mici probleme pe care le poţi avea în viaţă.
-Iar una dintre cele mai mari e neadecvarea?
-Cam aşa. Imediat după demenţă. Mă rog, să zicem că e o precondiţie serioasă.
-Cum e să lucrezi cu nebuni?
-Nu cred că există nebuni propriu-zis. Sunt doar oameni care percep realitatea în mod diferit. Uite, m-am ocupat recent de un happening la Houston, unde o tipă, Christine, a stat dezbrăcată timp de o zi şi o noapte lângă o tablă pe care era scris cu cretă albă: „Acest corp este…” Publicul trebuia să completeze propoziţia cu adjective sau fraze, pentru ca la final artista să şteargă totul de pe tablă cu corpul gol.
-Şi asta cum se numeşte?
-Asta se numeşte live art. Sau schizoidie, depinde de unde priveşti. Artistul este în general schizotim: un tip caracterial normal, afectat de hipersensibilitate, timiditate, tendinţă spre introversiune, dar cu un potenţial manifest pentru reacţii impulsive, neaşteptate şi, ceea ce ne interesează, creative.
-Ai picat din lac în puţ?
-Un puţ fabulos, cu reflectoare, şampanie şi camere video.
-Ai găsit ceea ce cauţi?
-Am găsit ceea ce mă căuta.
-Ţi-ai îmbrăţişat nebunia?
(Râde cu poftă)
-Da. E foarte amuzant. M-a fascinat mereu Nietzsche, care s-a dilit căutând un reper inexistent; cred că de fapt tipul n-a luat-o razna din cauza sifilisului terţiar, chiar dacă e cert că suferea de asta, ci pentru că până la urmă a înţeles că nebunia este singurul răspuns filosofic acceptabil în absenţa lui Dumnezeu.
-Artistul a şters tabla cu corpul gol.
-Exact! Live art, cum ziceam.
-Suntem cu toţii nebuni?
(Caută în poşetă)
-Ai un foc?

~ de ubiquus pe octombrie 2, 2014.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: