Jocul cu bile de metal.

Tot în Gradinile Luxemburgului, ma opresc sa observ ritualul galic al pétanque-ului. Este vorba despre un sport (hai sa-i spunem asa, cu indulgenta, în fond si curling-ul este considerat sport) care se desfasoara în aer liber, obiectivul sau fiind acela de a plasa o bila de metal cât mai aproape de o tinta fixa asezata la începutul jocului pe pamânt.

Am urmarit cu mare interes jucatorii de pétanque în sudul Frantei, la Nice si Cannes, la Marseille si Antibes, orase în care se pot gasi nenumarate locuri dedicate acestui sport practicat cotidian, cu achiesata religiozitate. Putem vorbi acolo de o adevarata cultura locala, de un patrimoniu cultural intangibil. Insa si Parisul are ambitiile sale. Am întâlnit deseori în parcurile publice ale orasului oameni ce se ocupa cu aceasta activitate, delectând la rândul lor obligatorii chibiti ce se aduna negresit la serioasele jocuri de bile.

Totusi, azi, în Jardin du Luxembourg, am remarcat ceva nou: faptul ca jucatorii parizieni au Stil. Caci, între terenurile de joc se gaseau zone neutre în care se puteau vedea… cuiere mobile, ca la marile hoteluri, pe care atârnau cuminti umerase sustinând hainele bravilor sportivi ai maidanului parizian. Acestia din urma erau în consecinta mai degajati, mai relaxati, mai liberi în miscari si judecata. Mais oui, Stilul conteaza!

Fascinat de cinetica si de estetica repetatelor aruncari la tinta efectuate de distinsii practicanti de pétanque, m-am plasat strategic în spatele unui grup de domni stilati, magister ludi ce pareau a detine plenar tainele jocului, încercând sa comprim într-o ipostaza fotografica farmecul miscator al unui crâmpei de lume aparte.

O clipa de liniste, urmata de o fandare lejera ca o reverenta, si bila de metal zboara prin aer, reflectând totodata o cruda raza de soare si zecile de ochi ce o fixeaza de pe margine. 

~ de ubiquus pe mai 20, 2011.

Un răspuns to “Jocul cu bile de metal.”

  1. Îmi place cum te joci tu cu denumirile pozelor. 🙂 Indiana Georges este absolument… Oooui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: