Imperativul paregoric.

„Tot ce vreau să las în urma mea este umbra.” – a spus înţeleptul la apus.

Nigredo.
Sunt fabuloase umbrele pe care le plăsmuieşte o lumânare în noapte.
Îmi apropii palma de fitilul lumânării, care oscilează dezordonat în depresiunea săpată în ceara topită, şi observ cum flacăra minusculă încheagă umbre formidabile pe pereţi.
Dacă privesc cu coada ochiului pot vedea că proiecţiile joacă, vibrează, se transformă după toanele flăcării, care execută pe tăcute un fatal dans nupţial cu întunericul.
Dacă privesc cu coada minţii pot vedea că umbrele însele au umbre.
Lumânarea arzândă emite un zgomot firav, iterativ, foarte asemănător foşnetului stins iscat de o placă de pickup ajunsă la final.
Este un microrecital nocturn, monocord şi delicat, gata oricând să fie spulberat de un zgomot-alfa, mai viguros, venit de altundeva.

Albedo.
Flacăra face diferenţa.
Flacăra este rostul lumânării, sensul ei în lume.
Fără flacără, o lumânare rămâne doar un obiect inert de decor, un detaliu oarecare în tabloul lucrurilor înconjurătoare.
Un trecător, o lumânare.

Rubedo.
Ceea ce conferă sens lumânării este tocmai ceea ce o distruge, până la capăt, fără cale de întoarcere.
Este un destin tragic, dar exemplar, căci viaţa lumânării, care este şi moartea lumânării, reprezintă singurul imperativ categoric autentic al fiinţării, acel magnum opus alchimic capabil să transmute neantul în absolut.
Sunt multe lumânări -nu neapărat numite astfel- care îşi trăiesc moartea fără flacără şi fără căldură, într-o ardere deşartă, care nu face decât să întărească întunericul.
Dar sunt câteva lumânări care plăsmuiesc umbre fabuloase în noapte.

~ de ubiquus pe iulie 8, 2014.

8 răspunsuri to “Imperativul paregoric.”

 1. şi din arderea lumânării se poate recompune o nouă lumânare-ființare şi reînființare prin flacără.

 2. Bineînțeles că umbra are umbră. Umbra proprie și umbra purtată (sau umbra aruncată). Ba are chiar și culoare. Ba chiar și reflexie. Umbra e tare complexă să știi!
  Altflel, lumânarea e ca și omul. Lumânarea fără flacără și omul fără (i)lum(i)ânare, sunt făr’ de rost… Asta de-am zis-o acum are un iz ciudat de vorbă scoasă pe laviță, la poartă, privind la „trecători”. Hmmm

  • Citindu-te si recitind cele câteva paragrafe de mai sus îmi dau seama ca dincolo de lumânari, flacari, umbre si trecatori, lucrul despre care am scris de fapt este, în mod paradoxal, tacerea.
   Sunt anumite observatii bazice, extrem de pamântene, fara pretentii etice sau estetice, de care îti dai seama doar într-o anumita liniste a anumitor nopti. Probabil ca ar trebui sa ne petrecem mai multe nopti în compania tacerii (‘pe lavita, la poarta’); ea are multe sa ne spuna, atât despre ceea ce-i este propriu cât mai ales despre tot ce-i este exterior.

 3. În tumultoasele mele zile (chiar și nopți), nu m-am oprit o secundă pe lavița aceea și să mă gândesc că flacăra este cea care dă sens și viață unei lumânări și deopotrivă îi aduce și moartea. Pur și simplu nu m-am gândit la asta vreodată. Sau nu-mi amintesc. Deși sunt „piromană” și-mi place tare mult să stau și să privesc dansul flăcărilor. Probabil că vorbesc prea mult și tac prea puțin.
  De ce am simțit nevoia să extrapolez, de pe lavița mea, nu știu?! Dar bine că n-am zis că omul fără iubire e ca lumânarea fără flacără 🙂

  • Apăi aşé, înfocată domniță, all you need is love-iță.

   • E, poftim! Uite cum m-am întors eu aici. Am dat de asta, acum, total întâmplător. Pare că se potrivește frumos. Nu știu în care stadiu alchimic e mai potrivită, poate în Citrinitas, acest stadiu fiind mai light. Solar light – că tot există tendința de a comprima – 😀
    Uite ce spune…Blow out all the candles, we’re both in silence, wide-eyed, both in silence
    Ceva, ceva, știu ei!

   • Versiunea live de la kexp e aur curat, într-adevar. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: