Uitwaaien.

(cuvânt recreaţional olandez)

Astăzi, în câmpia dobrogeană, morile de vânt au fost înlocuite cu nişte rude îndepărtate, venite din viitor: eolienele. Coloşi impresionanţi din metal alb, cu pale care pot cântări tone dar care se rotesc cu o uşurătate insuportabilă în briza mării, eolienele stăpânesc o pustietate aproape nemărginită, întrerupând cu extravaganţa lor insolentă orizontalitatea naturală a lucrurilor şi marcând peisajul cu profilul lor gracil şi bizar, podoabă futuristă aşezată pe fruntea lumii de braţul viguros al unui fast tehnicist irezistibil.

Mâine, peste secole ori milenii, oamenii vor fi fost înlocuiţi cu nişte rude îndepărtate, venite din viitor: transumanii. Fiinţe incorporale din ectoplasmă fină, cu minţi care pot procesa universul dar care se desfăşoară cu o uşurătate firească în şuvoiul noosferei, transumanii stăpânesc o pustietate nemărginită, întrebându-se intrigaţi, dezgropând braţele ruginite ale uriaşelor eoliene din câmpia dobrogeană: ce reprezintă aceste menhire stranii şi cărei zeităţi dispărute erau ele menite să-i aducă omagiu şi ofrandă?

~ de ubiquus pe iunie 14, 2014.

2 răspunsuri to “Uitwaaien.”

 1. Greseala lor, daca nu si-or fi dat seama, de la nivelul cunostintelor istorice atotcuprinzatoare de care se vor bucura acesti transumani, ca oamenii din anii 2000, deja, nu se mai inchiau niciunei zeitati, ci doar obiectelor in sine. Centrala eoliana e un zeu in sine, e ca si cum vantul pe care-l roteste in bataia elicelor este creatia ei, si nu invers.

  In orice caz, cum multe date se pierd pe parcurs, s-ar putea ca transumanii sa fie relativ prost informati despre nivelul nostru de tehnologie, si sa creada intr-adevar ca acelea sunt niste menhire destinate cultului unor zei despre care nu se mai stie nimic.

  • Perspectiva ta, cinica dar foarte justa, are pe undeva un graunte de nisip în mecanism. Zici: „oamenii din anii 2000 deja nu se mai închinau niciunei zeitati, ci doar obiectelor în sine”. Da. Dar nu exista contradictie, ci doar o minunata continuitate logica: ce sunt zeii daca nu niste obiecte ale constiintei omenesti? În plan absolut, care e diferenta dintre Zarathustra si o cafetiera?

   Apoi, impecabil, „ca si cum vântul pe care-l roteste în bataia elicelor este creatia ei, si nu invers”. O idee foarte lewiscarrolliana. ‘Elice în tara minunilor’.

   …unde as pleda pentru introducerea unei discipline de studiu în învatamântul primar (trebuie început cât mai devreme): creationism eolian. În plus, oficializam o stare de fapt, ca si-asa se tot bate moneda pe faptul ca astora mici le cam fluiera vântul prin cap. Desi nu tuturor. Doar celor de la ses. La munte sunt alte probleme. Precipitatii irationale si aluviuni de sens… O, zei.

   Si un citat din clasici, ca tocmai mi-a fâlfâit aiurea prin minte: „We’re the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our great war is a spiritual war… Our great depression is our lives. We’ve all been raised on television to believe that one day we’d all be millionaires, and movie gods, and rock stars, but we won’t. We’re slowly learning that fact. And we’re very, very pissed off.” -Tyler Durden.

   Tare eolieni mai suntem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: