Câte milioane de biciclete sunt în Univers?

Katie Melua are un cântec sensibil şi gingaş în care îşi propune să celebreze dragostea şi permanenţa ei. Cântecul e foarte cunoscut – sau cel puţin aşa sper:

Pentru a adăuga textului un efect dramatic necesar, d-ra Melua aşază sentimentul său la scara lumii, folosind câteva date demografice şi ştiinţifice recunoscute.

Cântecul începe cu o metaforică menţionare a celor nouă mii de biciclete existente în Beijing: „There are nine million bicycles in Beijing/ That’s a fact/ It’s a thing we can’t deny/ Like the fact that I will love you till I die.” 
Apoi continuă cu „We are twelve billion light-years from the edge/ That’s a guess/ No-one can ever say it’s true/ But I know that I will always be with you.”
Şi se încheie cu „There are six billion people in the world/ More or less/ And it makes me feel quite small/ But you’re the one I love the most of all.”

…Awww!

Ce să mai zici despre o asemenea melopee dulce şi învăluitoare, demnă de pus pe r-r-r-replay în zilele reci de iarnă în care nu funcţionează soba?

Ei bine, nu!

Un cercetător britanic, Dr. Simon Singh, a ascultat cu atenţie melodia interpretată de Katie şi a scris un articol în ziarul ‚The Guardian’, în care îi atrăgea revoltat atenţia că în text s-au strecurat informaţii incorecte cu privire la Univers. Intitulat ‚Katie Melua’s bad science’, articolul înfierează „profunda ignoranţă a cosmologiei şi neînţelegerea metodei ştiinţifice” de care dă dovadă „încântătoarea dar enervanta” cantautoare cu origini georgiene. Astfel, spunea Simon Singh, “datele cele mai recente indică faptul că vârsta Universului este de exact 13,7 miliarde de ani. Este un rezultat extraordinar, deoarece astronomii au reuşit să ajungă la o precizie de ordinul zecimalelor în estimarea vârstei universului, dând dovadă de un nivel inedit de încredere în măsurătorile lor. Intrăm astfel într-o epocă pe care am putea să o numim cea a cosmologiei de înaltă precizie.”

Cercetătorul îşi încheia articolul cu o şarjă creativă, propunându-i cântăreţei să schimbe primele strofe ale melodiei sale cu următoarele versuri:
“We are 13.7 billion light-years from the edge of the observable universe/
That’s a good estimate with well-defined error bars/
Scientists say it’s true, but acknowledge that it may be refined/
And with the available information, I predict that I will always be with you.”

În fine, deoarece armonia Universului trebuie respectată şi interpretată corect, Katie Melua l-a sunat pe Simon Singh, şi-a cerut scuze pentru eroarea comisă, inadmisibilă “mai ales pentru că în perioada liceului [a] fost o membră activă a clubului de astronomie” şi a promis să reediteze cântecul în consecinţă.

“…But it didn’t really work”.

PS. Undeva în Univers, Dr. Sheldon Cooper râde sardonic. Baaa-zinga!

~ de ubiquus pe decembrie 19, 2012.

3 răspunsuri to “Câte milioane de biciclete sunt în Univers?”

  1. Like pt PS!!

  2. Like pentru tot. Double like pt PS:P

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: