Carte-mparte.

Se dă: o carte. Unui om, A. Omul A ia cartea şi o găseşte interesantă. Omul A citeşte cartea. Acest proces poate dura câteva ore. Acest proces este considerat util de către omul A care îl întreprinde. Omul A se simte sporit, îmbogăţit, preschimbat de către carte. La fiecare completare reuşită a unui proces livresc, omul A îşi sporeşte apetenţa pentru carte.

Sa dă: o carte. Unui om, B. Omul B nu este interesat de carte. Omul B nu este interesat de lectură şi găseşte că cititul este o pierdere de vreme şi că viaţa este în altă parte. Omul B îşi trăieşte viaţa departe de carte, într-un proces existenţial care nu este aparent cu nimic inferior celui trecut prin filtrul livresc. Omul B trăieşte în armonie şi viaţa sa este bună.

Se dă: o situaţie interesantă. Un om A ia o carte, o găseşte interesantă şi o citeşte. Acest proces poate dura câteva ore. Un om B nu este interesat de carte, nu este interesat de lectură şi găseşte că cititul este o pierdere de vreme. Omul B îşi verbalizează irascibilitatea atunci când omul A citeşte o carte şi doreşte să fie lăsat să citească o carte.

B: -Nu mi-ai răspuns la emailuri.
A: -Citeam o carte.
B: -Nu mi-ai răspuns la sms.
A: -Citeam o carte.
B: -Nu mi-ai răspuns la telefon.
A: -Citeam o carte.
B: -Nu mi-ai răspuns la interfon.
A: -Citeam o carte.
B: -Şi nu puteai să răspunzi?
A: -Dacă răspundeam, nu mai citeam o carte.
B: -O citeai după aia, cartea e mereu acolo.
A: -Nu, viaţa e mereu acolo.

Suntem în permanentă comunicare, fără a avea ceva de comunicat. Nu înţelegem când cineva eludează logica trăirii, refuză regulile jocului, iese din schemă pentru un ceas, o zi, o viaţă. Nu concepem că atunci când cineva citeşte o carte, acela o face ieşind din circuit, din lume, din logica urgenţei si a proximităţii forţate cu care ne-a obişnuit şi ne-a înrobit era comunicaţiilor rapide şi inevitabile.

[Când citesc o Carte bună evadez din Imediat, plutesc în Absolut, vibrez sufleteşte sau spiritual într-un Mod aparte, deschid o Paranteză în Timp şi-n Spaţiu, rară şi minunată, care trebuie preţuită. Nu mă aştept ca Lumea să empatizeze. Aş vrea doar să înţeleagă (doza de ironie implicită).]

Citeşti, nu citeşti, nu uita să zâmbeşti.

~ de ubiquus pe octombrie 7, 2012.

5 răspunsuri to “Carte-mparte.”

  1. 🙂

  2. „O, el se-ndepărtă zburând,
    prin aer și prin ziduri străbătând
    cu cartea-n maini, citind cu patimă
    necontenită.”

    Îți cauți tu continuarea:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: