Magia adunării.

What is a tree?
Slow hard thought.
What is a flower?
Swift soft flesh.
What is a druid?
Both.

Am început să joc ‚Magic: The Gathering’ pe calculator. Era un joc primitiv, dar care reuşea să emuleze celebrul boardgame într-o formă interactivă plăcută ochiului. AI-ul era destul de avansat; nu câştigam întotdeauna. Mi-am pierdut astfel zeci de nopţi în faţa monitorului, încercând să explorez în detaliu universul fabulos născocit de magicienii de la Wizardz of the Coast.

Desigur, partea faină a jocului ‚Magic: The Gathering’ nu este lupta cu inteligenţa artificială a unui computer, ci confruntarea faţă-în-faţă cu alţi pasionaţi, în cadru amical sau competiţional. În America şi în ţările nordice există campionate solide, la care se înscriu mii de participanţi. Din păcate, în România nu prea au prins Trading Card Game-urile, deci nici Magic. Acum câţiva ani, pe când mă cuprinsese pe mine febra, în Bucureşti nu existau campionate; nu existau nici măcar deck-uri de vânzare. Un magazin anonim, situat în subsolul unei clădiri vechi de lângă Casa Radio, distribuia cu chiu cu vai produse Magic: boostere de 15 cărţi. „Pentru orice altceva, există Internetul”.

Apoi am ajuns la Paris, unde am găsit buticuri de nişă pentru fanii ori colecţionarii de TCG-uri (Star Wars, World of Warcraft, Magic, Yu-Gi-Oh, etc). Am petrecut acolo ore întregi discutând cu oameni minunaţi şi/sau ciudaţi, amintind de acei geeks duioşi din serialul ‚Big Bang Theory’ sau de anti-eroii marginali imaginaţi de Kevin Smith în ‚Clerks’. Am întâlnit un tip genial ale cărui poveşti din universul TCG erau la fel de fascinante precum revelaţiile despre cosmos ale lui Stephen Hawking. Mi-am cumpărat cărţi, am învăţat să-mi compun un set/deck funcţional, am participat la competiţii. Am ajuns într-o finală de ‚masters’, unde am pierdut în faţa unui norvegian, campion european, cu care am devenit prieten.

       

Am abandonat Magic de ceva vreme, dar Magic-ul nu m-a abandonat.

Revenind la Bucureşti după doi ani de studenţie mai degrabă ludică decât academică am dăruit seturile de cărţi unui băiat de 16 ani care tocmai descoperea jocul. Am rămas însă colecţionar. Mi-am păstrat un album în care am reţinut câteva cărţi din primele 3 serii originale scoase pe piaţă de Wizardz (anumite card-uri în ediţie limitată valorează azi 100$ sau mai mult; la Roma am văzut o carte rară, ‚Mox’, vândută cu 3000 de euro).

Chiar fără a fi implicat efectiv în lumea trading card game-urilor sau fără a înţelege mecanismele şi strategiile de joc din spatele acestora, cred că universul Magic poate exercita o atracţie reală asupra oricărei persoane amatoare de frumos, de poezie, de evadare. Cărţile sunt în sine artefacte culturale excepţionale, cu trimiteri punctuale la istoria artei sau mustind de intertextualitate juisivă. Există studii de doctorat despre ‚The Aesthetics of Magic: The Gathering’, elaborate de studenţi la Belle-Arte. Eu le-aş adăuga aici un laudatio semiotic. Recunosc, sunt profund subiectiv – ca orice om aflat sub vrajă.

PS: Am o carte preferată. De verde. Într-o noapte am dormit cu ea sub pernă şi mi s-a preschimbat în vis.

Un druid.

~ de ubiquus pe iunie 20, 2012.

3 răspunsuri to “Magia adunării.”

 1. 1 mana 1/2 super carte 🙂
  Mie imi place deck-ul de alb + verde 😀

 2. Oo, ai jucat/joci Magic?
  Eu am jucat mult alb-albastru si albastru-rosu, desi a doua e o combinatie extrema, cu care fie câstigi magistral fie pierzi apocaliptic:) Verdele e fain pentru ca are multe creaturi ieftine cu aparare mare, cum e si Woodland Druid, dar sufera la vraji ofensive. Ma rog, pâna la urma nu exista o reteta.. umm.. magica. It’s all fun and games :p

  • da am jucat si chiar de curand mi-am testat vechile cunostinte :)))
   Doar ca eu nu am dat niciodata banii pe carti, la vremea respectiva luam carti de la unii de la altii si adaugam proxy-uri pt cartile smekere 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: