Povesti, morale.

Unul dintre lucrurile pe care le-am înteles în timp este ca despre dragoste nu e bine sa ceri ori sa dai sfaturi. Mai ales ca nimeni nu este specialist în acest domeniu unde trial and error e regula de baza. Un alt lucru pe care l-am înteles este ca dragostea este singurul lucru care intereseaza si ‘ocupa’ lumea cu adevarat.

Cineva mi-a cerut foarte recent un sfat. Este o persoana care a suferit (prea) multe dezamagiri si marturiseste ca si-a pierdut încrederea în dragoste. E un lucru foarte mare, sa-ti pierzi încrederea ori speranta în dragoste. Nu se poate trai cu un gol în suflet; risti sa ti se scurga toata viata pe-acolo, prea repede si fara sens.

Doar ca eu nu ma pricep sa dau sfaturi despre dragoste. Competenta mea în domeniu e undeva la nivel de gradinita, nivelul acela la care te ascunzi dupa usa ca sa te pupi (pe obrajii înrositi de jena) cu colega sau colegul care poarta înca pampersi. O sa para, poate, o abordare infantila, dar tot ceea ce pot face aici este sa spun doua povesti.

Ca sa ne întelegem.

poveste siberiana:

Într-o zi, un vânator singuratic a vazut o preafrumoasa fata facându-i cu mâna de pe malul unui râu si spunându-i asa: „O, vino, vânatorule singuratic în linistea zorilor, vino, vino, îmi este dor de tine; pe loc te voi îmbratisa, te voi îmbratisa pe loc, vino, vino, cuibul meu este aproape, vino, vino, vânatorule singuratic, vino acum în linistea zorilor”. Vânatorul îsi scoase hainele si începu sa traverseze râul, însa deodata fata îsi lua zborul, sub forma unei bufnite, râzând batjocoritor. Încercând sa revina la mal pentru a-si recupera hainele, vânatorul fu prins de un vârtej teribil si îsi dadu duhul în apele înghetate.

O traducere jungiana (interpretare de M. L. von Franz):

„În aceasta poveste anima simbolizeaza un vis ireal despre dragoste, fericire si caldura materna (cuibul sau), un vis care atrage barbatii departe de realitate. Vânatorul se îneaca pentru ca fuge dupa o fantezie irealizabila, care nu se poate materializa”.

poveste gitana:

Într-o zi, un preafrumos strain este gazduit de o femeie singuratica, în ciuda faptului ca aceasta avusese un vis în care era avertizata ca barbatul care urma sa-i apara la usa era în fapt Regele celor morti. Cei doi petrec o vreme împreuna, iar ea îi cere oaspetelui sa-i spuna cine este cu adevarat. La început, barbatul refuza, asigurând-o ca ea va muri daca îi va satisface dorinta. Gazda insista, asa ca el îi dezvaluie, în fine, ca este chiar Moartea. Femeia moare pe loc de frica.

O traducere jungiana (interpretare a aceluiasi M. L von Franz):

„Dintr-o perspectiva mitologica, preafrumosul strain este probabil o reprezentare pagâna a tatalui sau a unui zeu, care îsi face aparitia aici drept rege al celor morti (precum Hades o rapeste pe Persefona). Dintr-o perspectiva psihologica, însa, el reprezinta o forma specifica de animus care atrage femeile departe de orice relatie umana si în special de orice contact cu barbati reali. El personalizeaza un cocon de gânduri visatoare, compuse din dorinte si judecati despre ‘cum ar trebui sa fie lucrurile’, care nu-i permit femeii sa perceapa realitatile existentei”.

Explicatiile jungiene sunt preluate din „Man and his symbols. Conceived and edited by Carl Jung”, Picador Edition, Londra: Pan Books Ltd., 1978. Este ultima carte conceputa de Jung înainte de moarte. Din câte stiu nu exista o traducere în româna. Animus si anima sunt nume prin care Jung personifica inconstientul (animus la femei, anima la barbati).

Si-au trait fericiti de la superficiale tinereti pâna la adânci batrâneti.

~ de ubiquus pe iunie 7, 2012.

4 răspunsuri to “Povesti, morale.”

  1. Da… Fiecare iubire cu povestea ei:)

  2. multumesc! astazi e ziua mea iar povestile tale sunt un cadou minunat. (un surprinzator bonus, prezenta bufnitei, ma incanta)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: