Lux femina: Miranda.

Miranda July este gândul anemonei pulsatile.

Miranda Jennifer Grossinger a luat numele celei mai fierbinţi luni din an pentru că sarcina ei a fost încă de la început aceea de a încălzi lumea, cu riscul de a-şi deveni un satelit rece al sinelui. Căci Miranda este probabil cea mai expresivă, sensibilă, imaginativă scriitoare, scenaristă şi regizoare americană, insuflând spirit vital unui Hollywood axat obsesiv pe obiective şi rezultate.

Treaba faină la Miranda July este că îşi propune -modest- puţine şi realizează -uluitor-multe. E ca o furnică ce-şi duce în spate sămânţa de in, doar că atunci când camera face zoom-out (mda, are ea o tehnică aparte, cf. Me and You and Everyone We Know) se poate vedea că minuscula furnică poartă întreaga lume în cârcă.

Miranda se rătăceşte în realitate pentru a se regăsi în vise, trece firesc din labirinturi bordelice în grădini paradiziace, meditează atunci când trebuie să acţioneze şi vorbeşte atunci când trebuie să tacă, se dezbracă dezinvolt de sine în public pentru a se blestema amarnic în oglinda domestică, cântă ca-n Disney şi suferă ca-n Tolstoi.

„Cea mai teribilă greşeală este să abandonezi ceva minunat pentru ceva real” scrie Miranda în cea mai sinceră carte pe care am citit-o în ultima vreme, ‘No one belongs here more than you’. Ultimul ei film se numeşte, cum altfel, The Future, şi este o inegalabilă odă adusă relativităţii (după formula: Emoţia = melancolieconştientă²).

Aşa cum este şi promenada următoare:

~ de ubiquus pe martie 7, 2012.

3 răspunsuri to “Lux femina: Miranda.”

  1. the future…..mda!….

  2. mda, adica?

    • ah, nu mi-am dat seama ca nu am continuat!:)…
      …T-shirt dance este doar un pasaj din film…desi doar acest fragment spune multe, filmul intreg este o minune….viitorul lui Sophie si al lui Jason este viitorul oricarui cuplu….doar ca cea mai mare parte dintre noi nu vom avea niciodata o pisica vorbitoare, pe cineva care sa ne opreasca timpul, un tricou dansator sau o luna sfatoasa:)…nu ne vom lasa joburile, nu ne vom deconecta de la internet, nu vom sta si nu vom astepta ca viata sa ne gaseasca pe noi….nu vom incerca din rasputeri sa ne gasim locurile…si atunci viitorul nostru va fi crunt…asta-i viitorul pe care il vreau???…neeee, as prefera sa dansez si eu cu un tricou:))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: