Lux femina: Marina.

Marina Abramović este dansul îngerului statuar.

Fiică de partizani şi nepoată de patriarh, Marina a refuzat cu încăpăţânare încadrarea, alegând utopia explorării cuadraturii unui cerc veşnic incomplet. A început prin a decela ludic elementele compozite ale limbajului, de la vorbă până la gest. Astfel, într-o înregistrare din 1976 ea poate fi văzută recitând, timp de o oră şi jumătate, toate cuvintele pe care şi le poate aminti în sârbo-croată, amestecând uneori cuvinte din engleză şi olandeză, în încercarea de a se ‘elibera de limbajul acumulat’.

Ca o dezvoltare intuitivă, Marina a continuat cu explorarea limitelor corpului şi ale conştiinţei. Ea s-a aşezat (la propriu) în flăcări, intoxicându-se cu fum, pentru a descoperi că „există o limită fizică: atunci când îţi pierzi cunoştinţa nu mai poţi fi prezentă, nu mai poţi performa”; a înghiţit sedative şi anti-catatonice pentru a separa prezenţa fizică de prezenţa mintală; s-a lăsat manipulată de spectatori, pentru a examina cât mai intim relaţia dintre artist şi public; a format un duet cu un bărbat pe nume Ulay pentru a studia aspecte legate de ego, hermafroditism, dualitate, gemelitate, dezvoltare si aneantizare. Bref, un spectaculos slalom gigant printre jaloane de fum.
 

Recent, Marina a fost celebrată la prestigiosul Museum of Modern Art din New York cu o uriaşă retrospectivă. Sârboaica, cunoscută de-acum drept ‘bunica performance-artei’, a organizat la MoMA un eveniment intitulat ‘The Artist is Present’, întins pe 736 de ore şi 30 de minute, în care a şezut nemişcată la o masă, în holul muzeului, spectatorii putând lua loc în faţa ei pentru un timp nelimitat. Cu aceeaşi ocazie a apărut un blog absolut emoţionant: Marina Abramović Made Me Cry. Şi dacă nici asta nu v-a impresionat, poftim: a fost creat şi un joc pe calculator.

~ de ubiquus pe martie 3, 2012.

3 răspunsuri to “Lux femina: Marina.”

  1. Excepțională femeie, un artist fabulos…am urmărit o parte din performance-urile ei, încă de la seria „Rhytm”…toată viața ei respiră artă…
    chiar și despărțirea de iubitul ei, Uwe Laysiepen, s-a petrecut sub „umbrela” performance-ului!…

  2. Tocmai a aparut si filmul ‘The artist is present’, tare îs curios sa vad ce se întâmpla acolo. Nu numai pentru ca e nominalizat pentru Marele Premiu de la Sundance, cât mai ales pentru ca îsi propune, pare-se, sa raspunda la o întrebare pe care mi-o pun dintotdeauna cu privire la arta si la performance-urile (post)moderne:

    „For Marina, it is far more – it is the chance to finally silence the question she has been hearing over and over again for four decades: ‘But why is this art?’ ”

    Sa vedem.

  3. …..sper că filmul îl vom vedea curând!….deși mă îndoiesc că vom afla răspunsurile la toate întrebările pe care le avem legate de artă & performances….între timp, aș citi cartea:„When Marina Abramovic Dies” dar la noi nu a apărut:(….dacă dai de film să mă anunți!!!:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: