Panacoteală cu magneţi.

(solilocuri comune) 

Gata, frate, îţi zic pă bune cum era cu ţap-ţarapu în parohie la Răzoare. 

Valerică şi cu Libici stătea dă şase la coada blocului, bunghea garda şi morţii care venea pă ştrase, şi Prepeleac scăpa laba la ăla în maşină. Aia e, nimic nu să face fără stres, ascultă la mandea.

Noroc că Săgeată palmase cricu hidraulic a lu ta-su, şi în ăla doar bagi picioru dă două ori şi ridică şi tancu după şenilă. Dădea Prepeleac dă trei ori pă stânga, bălea roata, pasa roata la Valerică, şi ăsta o punea dă zid. Pormă băga Prepeleac trei cărămizi sub maşină, trecea pă partea ailantă şi scotea a doua roată. Iară băga cărămizi, pasa roata şi tot aşa pân la coadă. Dacă era cauciuce bune dădea cu ranga-n porbagaj, s-o ia şi p-aia dă rezervă. 

După care Valerică şi Libici lua câte două roţi, ălea puse dă zid, şi mergea la Dacia lor. Prepeleac trăgea fularu pă mufă şi dădea zonă, cu ranga pă crac la blugi. Să moară mama, era dă belea pă vremea aia, acuma s-a cam haladit, cu alarme dă volum şi manoşii ăştia noi după circă, numa cu impresii pă ei.

Ce face magneţii? Păi, Valerică a ciufulit bărzoiu, are anu la academie, l-a luat ăştia în fragrant la un depozit, când klempea nişte scule ca bleamba. Libici o arde-n fericire, s-a făcut ambasador pă Mătăsari. Săgeată s-a stins, e pă felie c-o arzoaie cu faţă dă melc obosit şi stă legat dă calorifer ca ultimu cârloi. Prepeleac a ajuns pripas, a decartat tot golomozu pă dava şi acu freacă menta la rece pă la broscari.    

Io? S-a supt, frate, acuma-s la betoane, trag cu brandu. Nu mai merge pă combinaţii, vrea toţi agaricii numa să te ţăpească. Aia e, a murit respectu… 

Hai că trei s-o iau la talpă. Auzi, becule, n-ai un spax şi pentru băiatu? 

El este Bucşă.

~ de ubiquus pe ianuarie 22, 2012.

14 răspunsuri to “Panacoteală cu magneţi.”

 1. Ahahaha, asta ultimu’ e cireasa dupa tort, haoleo, mirific 🙂 Sunt geniale cateva asocieri argotice, gen „Săgeată s-a stins, e pă felie c-o arzoaie cu faţă dă melc obosit şi stă legat dă calorifer ca ultimu cârloi”, de-abia astept sa o plasez in conversatie cu proma ocazie 🙂 Ce inseamna „ambasador pe Matasari”? Pe-asta n-o stiam. Nu stiam multe, de fapt, ar trebui sa mai ies in lume 🙂 „A ciufulit bărzoiu” :))))))
  Last but not least, deenul e legendar si completeaza ideal textul, desi mie mi-a adus aminte de personajul lui Bruce Willis din Pulp Fiction, Butch Coolidge. Butch-Bucsa, tot pe-acolo. Ba chiar e mai cool-idge Bucsa ca e neaosh 🙂

 2. …l-am citit de două ori ca să bunghesc tot! :)))))…unele expresii sunt geniale!!!….îmi iau notiţe şi adăugăm ceva la vocabular!…

 3. ‘-What is your name? -Butch. – What does it mean? -I’m American, honey. Our names don’t mean shit’, zice Butch în taxiul ce-l duce catre casa. E o diferenta, asadar, caci daca îl traducem pe Bucsa în limba lui Butch el devine Muff, Jack, Thimble sau Spout, dar mai ales Nut. Bucsa e un univers, all hail Bucsa:) Sau all hell, whichever.

  Ambasador este un eufemism argotic pentru ‘peste’, proxenet, iar daca te vei nimeri în Bucuresti într-un cerc mic-monden si se va face referire la o plimbare de seara în ‘zona ambasadelor’ te poti gândi de doua ori. NB: nu este neaparat vorba de bulevardul Kiseleff si parcurile înconjuratoare, ci mai degraba de celebra zona crepusculara Matasari-Agricultori-Pache, în care multi sunt chemati si putini sunt alesi.

  Iar domnului Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord, care dupa toate probabilitatile se suceste dezaprobator în augusta-i sepultura în care rasuna ecourile revoltatoare ale unei lumi barbare, messire Bucsa îi raspunde punctual: ‘Mucles, bastane, ca ti-o iei la fanfara’.

  For the times they are-a-changin’.

 4. ‘Mucles, baștane, că ți-o iei la fanfară’ =)))))))
  …moooooor de râs!!! Ja kere coliba, praleooooo:)))))) – na, vezi că pot și eu???? m-am documentat!…aș adauga: ești un gajiu bengos și ciricliu!… 🙂

  • M-ai bunghit misto, sukaro! Gagiu bengos, ciricliu si candriu, gata, asa trec în CV! 🙂

   PS. E bine ca am aflat cum se zice ‘du-te acasa’. Trebuie neaparat sa sheruiesc asta, este absolut sublim. ‘Ja kere coliba’. Coliba! Ahah!

 5. PS – atât am putut !:)

 6. Bahtaloo, gajiuleeee!!! Socares praleo?..hai, că ești mishto!
  ..iete încă una sublimă:)…

  Luceafărul, prima strofă:

  „Sas ăc data sar andă-l poveşti
  Sas sar nici ăc data
  Andal neamurea bare, împărăteşti
  Ăc şei şucar prea”.

  ….și dacă ești baro și dai nește biștari îți zic și tatăl nostru!
  Mo”n”stra și șeruitu îs moca:

  Ăl Dadesco i ăl Şeaesco
  I ăl Sfântosco Duho
  Acana i pururea i andăl vecii vecilor. Amin.

  NA!

 7. Nu le stiam pe-astea. Dar simpla preumblare atenta prin vecinatatea mea pantelimoneza îmi ofera nenumarate prilejuri de a ma educa. Cred ca se numeste terapie prin socuri. Culturale:)

  De curând eram în tramvaiul 14, unde se manifesta artistic un concetatean cu un miel în brate, omul negru si chel, mielul alb si cret. Ma rog, clasica treaba cu ‘pune mâna pe Vasilica ca sa ai inflatia mica’ etc samd. Omul ma tot calca pe bombeuri cât sa ma simt cu o hârtie de un leu. Primeste leul, îmi împinge mielul anorexic sub nas si-mi ureaza: „Sa ai noroc cu caru’, boierule!” Intrigat, i-am raspuns: „Aici mi-ai urat pe româneste sau pe tiganeste?”

  Pâna la urma, totul sta în nuante.

 8. Mă recomand…Andreotti de la Hala Traian! …Tramvaiul 14 trece pe-aici!
  …nu fac terapie pentru că mielul anorexic behăie pe lângă mine și-l mângâi fără bani pentru că deja ne știm de mult iar omul negru și chel îmi zice mie: saru’mâna, sora mea!… așa crede el…că suntem rude! Și mi-a zis-o pe limba mea dar eu nu am știut să-i răspund pe țigănește că mama nu-i o curvă și nici dacă mă năștea mă’sa de 10 ori tot n-avem cum să fim frați … în privința asta nu sunt nuanțe!
  Mi-am făcut temele cu tine:) și data viitoare când întâlnesc omu’ cu mielu’ din tramvaiul 14 voi ști să-i spun: ” Ja kere coliba, că nu-ți belesc eu mielul pă biștari și mama nu e curvă”!:))))))….Pe pariu că el nu o să aibă niciun șoc „cultural”?

 9. Oho, vad ca te-a suparat tare omu’ cu mielu’:)

  Chiar nu vreau sa ma pronunt în privinta socurilor culturale ale altora; în fond cu totii interactionam diferit cu oamenii si mediul, în functie de caracter, afinitati si context. Eu unul l-am privit cu ochi amuzati si toleranti; fiind un ex-timid semi-recuperat nu pot decât sa admir exuberanta si relationarea de care sunt capabile anumite persoane în public sau în mijlocul unei mase de necunoscuti. Exista o naturalete a dezinvolturii care nu se poate învata sau cumpara, si care învinge prin knockout energetic cu fiecare ocazie. Avem ce învata si de la omu’ cu mielu’.

  Ma rog, asta e doar perspectiva mea. Este foarte posibil sa ma însel grav, pierzând vremea cu futilitati, aiurea-n tramvaiul 14. Dar am altceva mai important de facut? Uite, ca sa reformulez contextual o vorba mai veche (‘jack of all trades and master of none’) îs elevul tuturor si profesorul nimanui:)

 10. Nu m-a supărat, breee omu’ cu mielu’..Ziceam și eu așa…:)))))))

 11. Haorde 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: