Ştierea.

Toleranţa reprezintă un concept minunat, iar transpunerea sa în viaţa de zi cu zi este o virtute cu adevărat admirabilă. Privind în profunzime, a fi tolerant nu este o opţiune, ci un mod de viaţă – poate unicul meritoriu, cu siguranţă unicul neîmplinit integral în realitate. 

Sunt multe lucruri care ne solicită toleranţa. Nenumărate. Nici nu vreau să deschid această cutie a Pandorei care este recursul la cotidian şi înşirarea nesfârşită a frustrărilor aferente. E inutil. Trăim în aceeaşi lume, poate în aceeaşi ţară, probabil în acelaşi oraş, lângă oameni asemănători, printre lucruri identice. Cunoaştem. Unii dintre noi încercăm să ne manifestăm toleranţa cotidian, constant, cu o încăpăţânare demnă de o cauză nobilă. E normal. 

Un mod de viaţă tolerant încurajează stabilirea unei armonii aparente şi sporeşte confortul individual, atât al toleratului cât şi al tolerantului. Un asemenea mod de viaţă este pur utopic, însă, deoarece realitatea directă ne arată că oamenii nu împărtăşesc acelaşi nivel de înţelegere şi aceeaşi deschidere către alteritate. 

Există un singur lucru, un dat veşnic, omniprezent şi evident, care nu încetează să spulbere, iar şi iar, visul toleranţei împărtăşite: Ştierea. 

Ştierea este băţul vârât de prostie printre roţile înţelegerii. Ştierea este un fel de aflare-în-treabă a cunoaşterii imaginare, este o proiecţie a unei stări paradoxale a conştiinţei, este o tocăniţă de date disparate şi idei incerte, este stratul de frişcă acră de pe tortul expirat al certitudinilor nefondate. Ştierea este cangrena umanităţii, cancerul universului, migrena zeilor şi disperarea Neştiutului. 

Ştierea este singurul lucru care mă face intolerant – garantându-mi prin urmare o viaţă nemeritorie şi neîmplinită. Pentru păcatul intoleranţei mele, permiteţi-mi să bat clopotele în semn de penitenţă.

Reclame

~ de ubiquus pe decembrie 4, 2011.

2 răspunsuri to “Ştierea.”

  1. Si clopul lui Gauss sustine aceasta distributie, e doar putin aplatizat la margini :))

  2. Da, sunt niste forte extreme si imprevizibile acolo… Dar cât timp e doar clopotul si nu se aude si toaca, eu zic ca mai exista speranta:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: