Aici svnt balauri.

(peregrinaj pseudo-motivaţional)

Sunt zile când ajungi la adăpost, tragi aer în piept şi-ţi şopteşti: e o junglă afară! 

Aşa e. Ne confruntăm prea des cu revelaţia descoperirii junglei în directa noastră proximitate. De-metaforizând, jungla liminală este astăzi terra pericolosa, tarâmul unde se îmbină neputinţa cu dezorientarea, aşa cum este mare incognitum, o mare de necunoscut. 

Este o junglă afară. Precum acele ţinuturi sălbatice marcate pe hărţile medievale cu Hic svnt dracones, există teritorii fantastice şi periculoase, dar mustind de oportunităţi subiacente, unde nu a călcat nimeni, iar dacă a călcat nu s-a mai întors să ne povestească.

Deseori ne trezim navigând, neputincioşi şi confuzi, într-o mare de necunoscut. E ca o plimbare într-o zi ceţoasă de toamnă, atunci când întunericul învăluie totul după orele amiezei, ba pe deasupra mai şi plouă, şi noi înaintăm şi ne întrebăm, chestionăm o serie de lucruri care altădată ni se păreau relativ clare: Unde mă duceam şi de ce? Ce caut afară pe vremea asta? Cine sunt, în fond, pentru că nu mă mai văd de noapte, de ceaţă şi de ploaia care mi se aşterne neîncetat pe pleoape. 

Nimeni însă nu chestionează ceaţa, noaptea şi ploaia, pentru că ele sunt un dat. Sunt acolo, afară, în jurul nostru, intrând încet în noi. În fond, ploaia şi ceaţa sunt forme ale apei, iar apa există dintotdeauna în organismul nostru. Cât despre noapte… oh, noaptea există şi ea în noi şi se numeşte angoasă. În noapte ne afundăm perpetuu, lăsând-o să ne umple, sporind-o şi hrănindu-ne cu ea, până când ajungem să tresărim oripilaţi atunci când ne loveşte o rază de soare. 

Trebuie să mă plec în faţa realităţii: mesajele motivaţionale nu sunt punctul meu forte. Pentru că prima şi cea mai aprigă luptă de convingere este întotdeauna cu sinele. Pentru că, dacă e relativ uşor să-i duci pe alţii, e din ce în ce mai greu, dacă nu imposibil, să te amăgeşti singur cu promisiunea paradisului de dincolo de mări(le de necunoscut). Totuşi, eu primesc să navighez fără ţintă aparentă, chiar dacă valurile sunt înalte, busola e defectă, vântul e potrivnic şi lemnul punţii şubred. Pe mine, Hic svnt dracones mă motivează; chiar dacă voi sfârşi devorat de balauri sau doar de ceaţa animavoră, călătoria merită pe deplin efortul. 

În fine, tare aş vrea să întâlnesc un balaur, pentru a (mi)-l povesti în eternitate. Pentru că, aşa cum zicea cândva un explorator versat: „Aţi trecut degeaba prin viaţă, dacă n-aţi făcut o experienţă atât de adânc omenească încât celălalt să întrebe, înfrigurat: cum este?

Reclame

~ de ubiquus pe noiembrie 11, 2011.

20 răspunsuri to “Aici svnt balauri.”

 1. Dacă mai stăteam în dubii, acu-mi iau barca şi mă duc.
  Poemul exploratorului versat m-a făcut şi luntre.
  „Câte o fericire neverosimilă şi de neasemuit ca un înger pe peretele nord-estic al bisericilor…”
  M-or primi cu bărcuţa mea la Voroneţ? 🙂
  Îţi doresc cel puţin un laur. Ba-l meriţi! 🙂

 2. E un moment bun sa pornesti cu barcuta spre Voronet – cica azi vine din nou sfârsitul lumii.

  Bine, n-au zis cam pe când vine, ceea ce nu e frumos, ca precis iara ma prinde în pijama si-n papuci si cu parul în dezordine ca la recensamânt, si-o sa-mi ceara iar cenepeul si id-ul de mess si codul puk de la mobil si n-o sa accepte ca data nasterii 12 septembrie 1219, desi se stie ca se declara data primei reîncarnari, nici ca religie satinist frisbiterian ori ca fost domiciliu casa sperantei, strada cu flori, la parter, si uite asa va sa plece iar sfârsitul lumii cum a venit, dar asta e, o sa mai astept si mai sper.

  Ia uite, a fost 11:11 la Beijing si tot n-a venit. La Kuala Lumpur, idem. Hai, ca în Pantelimon vine sigur. Am fost meritoriu anul asta.

 3. Aţi trecut degeaba prin viaţă dacă v-aţi stârnit fiorurile, cele născătoare ale lumii voastre, iscând întâmplări, dacă nu i-aţi răscolit acelei mări valurile, gândind că nu i le ştiţi pe toate, aţi trecut degeaba prin viaţă dacă nu aţi simţit o demonie lăuntrică şi nu v-aţi strigat niciodată; nu v-aţi fost străgătul din vocativ; nu aţi luat niciodată foc pedinăuntru; acolo e pânda; aţi trecut degeaba prin viaţă dacă nu aţi ispitit-o, dându-vă atingerii ei cu toate simţurile.

  • Foarte frumos si poetic zici. Dincolo de pânde si de fiori, de focuri si de strigate, de ispite si de atingeri, cred ca pâna la urma esti prin ceea ce ai înteles din viata. Nu conteaza ce esti prin facere, nici ce esti prin devenire, ci ceea ce esti prin întelegerea în, despre si pentru viata. (Am folosit persoana a doua cât sa proiectez un dialog abisal în oglinda).

   • Am zis şi despre asta, pe tărâmurile mele de cuvânt; despre căutare şi aflare pe acest drum al vieţii, înspre noi, la capătul căruia ne întâlnim în noi cu înşine. Am zis despre rosturi şi desluşiri; nu’s doar o fiinţă lirică, în caz că n-ai băgat de seamă…nu c’ar fi fost musai.

   • Da, am citit si mi-a placut. Iar lirismul are meritele sale incontestabile, n-o sa pledez tocmai eu contrariul.

 4. *erată

  strigătul; scuze, scuze, scuze

  Vei descoperi dragoniţa-poveste; descoperirea; aflarea prin căutare sau prin întâmplare. Întâmplare întâmplătoare întâmplându-se, cum ziceam când eram ceva mai codană…mult mai codană.

 5. Focurilor tale…

  Musai balaurul să fie şturlubatic…glumesc.

 6. Foarte cool posterele motivationale! Mai ales cu centrul lumii. Ca anecdota, am facut zece ani rugby la nivel amatori si in rugby exista o pozitie de centru exterior care joaca pe treisferturi intre mijlocasi si aripi. Sint si cei care inscriu de obicei cel mai mult. Victoria in joc depinde deseori de centrul exterior. Think about it:)

  • Timi, nu mai urmaresc de mult rugby, dar poate ca ar trebui: se pare ca pierd niste (sub)întelesuri importante prin vina ignorantei mele. Dar asta e meritul terrei incognita, cea care îti ofera multe si minunate revelatii. Sincer îti spun, mi-a luminat ziua paralela ta cu postul de Outside centre din rugby, nu m-as fi gândit la asa ceva nici într-o mie de eseuri (de cinci puncte)! Accesând link-ul tau, mi-am gasit si un post pe care as putea evolua fara probleme în jocul asta: Loose-head prop (da, fix la dreapta Hooker-ului, pe cruce). I won’t think about it:)

   • 🙂 Loose-head prop se numeste in romana Pilier, exista unul in stinga si unul in dreapta si ei au rolul sa sustina gramada. Ai ales bine, pilierul este persoana care trebuie sa aiba gambe si umeri puternici si curaj sa se arunce mereu cu capul inainte in mol (in 99% din cazuri e mai rau deciat sa lovesti un zid cu 50km la ora). Indiferent de situatie Loose-head prop e ala care-si pastreaza mereu capul pe umeri:)

   • Povestesti asa fain de-mi vine sa ma îmbrac si sa merg chiar acum la un meci de rugby. Dar nu cred ca se mai joaca iarna în campionat…
    Ultimul meci la care am fost era prin iunie, la Cupa natiunilor, când nationala României a mâncat bataie de la o selectionata sud-africana, iar eu niste mici indigesti de la o taraba. Mi-a picat greu toata treaba.

   • Mai e finala cupei pe 3 decembrie, dar se joaca la Alba Iulia.

   • Aha, multumesc, dar e cam departe si… cam frig. Astept primavara:)

 7. Da, când îţi văd urma, necuvântândule, asta îmi spun: a citit şi i-a plăcut. Glumeam.

  • Uneori nu mai e nimic de cuvântat:)

   • Nimic…ca în ceva anume? Există ceva anume care pentru tine are o semantică particulară? Asta aşa, ca întrebare.

   • Exact asta am vrut sa spun, negraind: uneori nu mai e nimic de cuvântat, unde nimic este… ca în ceva anume. Ca în cuvânt, mai precis. Doar se face zicere ca nu exista nimicul, pentru ca la început era cuvântul, si cu cuvântul traim si probabil cu el o sa si terminam. Iar pâna atunci, uite, jonglam ludic cu semantica:)

 8. Nu, nu…nu există nimic pentru că nimic trebuie să aibă legătură cu ceva…deci, nu există nimic în sine însuşi.
  Şi nu, nu…la început nu a fost Cuvântul ca fiinţă supremă, ci Fapta.

 9. Gata cu jongleriile; amândoi îi ştim cuvântului toate rosturile şi înţelesurile. Da.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: