Să fie reverie.

cât?

E clar: nu pot dormi. Sunt prea agitat, deşi nu în profunzime – e doar vorba despre un curent rece de suprafaţă, dar acesta este suficient pentru a tulbura apele şi a le conferi un aer glacial şi lugubru. 

Şi lumina asta portocalie, perfid emanată de felinarele stradale… 

Ce pot face? Să merg să beau un pahar cu apă, să mă ridic ca să deschid toate ferestrele? Nu, asta nu m-ar ajuta deloc, mi-ar spori agitaţia şi mi-ar alunga definitiv somnul. Trebuie să rămân în pat. Aici este somnul, aici este liniştea. 

Ce faci în pat ca să adormi? Te mângâi pe piept, te întorci pe o parte, fœtus morpheus, respiri din ce în ce mai rar, îţi goleşti complet mintea, numeri oi? 

Unii susţin că este ideal să citeşti. Mai ales ceva nesolicitant, pe care să-ţi poată fugi ochii fără oprelişti reflexive majore. Un text care să nu te ţină, pe care să-l ţii tu, până la momentul fatal al căderii cărţii din mână. (Se recomandă astfel o carte uşoară, în toate sensurile, dintr-o colecţie de buzunar). 

Poezia, de exemplu, este bună. Eu păstrez întotdeauna pe noptieră câte o carte de poezie. 

În regulă. Aprind lumina, care îmi arde pentru început retina. De ce nu au şi lămpile de pat variator de intensitate? Am găsit, este o mignonă cărticică monocromă comme il faut. Radu Gyr, Anotimpul umbrelor

Am împrumutat-o de la bibliotecă. Aveam voie să iau cinci cărţi şi nu alesesem nimic la a cincea poziţie. Spre norocul meu, chiar înaintea mea se găsea o studentă de la litere, cu braţul plin de Sorescu, Brumaru şi Gyr. Când mi-a sosit rândul, am rugat-o pe Dina, bibliotecara mea favorită, să nu trimită încă în beciurile întunecoase volumul de Gyr, să-mi dea voie să-l iau eu. 

Hm, chiar este o carte uşoară. Dar aparenţele pot fi înşelătoare. 

Să deschid cartea, să închid ochii…

~ de ubiquus pe august 26, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: