Să fie insomnie.

unde?

Este trecut de miezul nopţii şi nu pot adormi. 

Întins în pat, visez cu ochii deschişi, cufundat în aşternuturile uşor jilave din cauza căldurii umede, care îmi transformă de altfel fiecare inspiraţie într-o halcă de aer fierbinte, nu foarte diferită de aburii dintr-o saună suedeză. Broboane de sudoare lichefiată îmi evadează metodic din corp, tranzitând rapid fiecare por şi prelingându-se lent pe piele, pentru a se pierde în ţesătura cearceafurilor de bumbac. Totuşi, tranzitul nu este unul exclusiv secretator, deoarece prin aceiaşi pori deschişi, lubrifiaţi ideal de transpiraţia ieşindă, intră insidioasele particule de poluare sonoră şi optică induse de viaţa citadină. 

Maşinile le pot suporta. Le simt trecând pe deasupra corpului meu, grele umbre materiale echipate cu motoare diesel cu injecţie directă. Recunosc cauciucurile de iarnă atunci când îmi traversează greoi toracele (să le spună cineva oamenilor ăştia, aiuriţi ori doar leneşi, că timpul hainelor si pneurilor groase a trecut de câteva luni bune). 

Autobuzele îmi parcurg capul în întregime, intrând printr-o ureche şi ieşind pe cealaltă, accelerând cu predilecţie şi cu satisfacţie pe partea de carosabil cuprins între scăriţă şi timpan. 

Tramvaiele merg cel mai departe. Ele au capătul de linie direct în creier şi au obiceiul să treacă cu scrâşnete metalice prin intersecţia fără macaz dintre emisfera stângă şi cea dreaptă, făcându-mă să-mi descopăr ticuri nervoase pe care le credeam imposibile. 

Camioanele… 

Ah, dar ce să mai vorbim! E un vacarm cumplit, zi de zi, noapte de noapte, clipă de clipă, iar acest haos este întrerupt doar de binecuvântarea somnului. 

Desigur, binecuvântarea vine doar pentru cei merituoşi. Eu nu mă număr printre aceştia. Nu în noaptea asta.

Simplu, explicit, contemplându-mi neliniştea ca pe un generic de film vechi, înţeleg că va urma.

~ de ubiquus pe august 25, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: