Miauri Monogatari.

Am fost mereu fascinat de gradinile japoneze, dar nu am ajuns pâna acum pe tarâmurile acelea unde Buddha zâmbeste, unde se mai poate înca gasi liniste în doze terapeutice si unde ciresii înfloresc orbitor si generos, chiar în mijlocul unor teribile cataclisme.

Pentru ca nu am calcat vreodata în gradinile japoneze, a trebuit mereu sa mi le construiesc în minte, în suflet, în vis. Am visat, de exemplu, zile întregi deasupra unei carti în doua volume împrumutate cândva de o colega. Se numea Genji Monogatari, sau Povestea lui Genji, si a fost scrisa de o nobila nipona în secolul al unsprezecelea d.C. Cartea a fost multa vreme socotita primul roman scris vreodata. Desigur, definitiile romanului variaza, nu o sa intru în analize literare, dar ce ne costa sa fantasmam în termenii astia: primul roman din lume a fost scris de o femeie din Japonia, în secolul XI, pe role lungi de hârtie de orez, cu o pensula fina muiata în cerneala neagra…

In Genji Monogatari, conversatiile au loc în versuri, personajele nu au nume, si unele pagini (în versiunea franceza pe care am parcurs-o eu, cel putin) sunt însotite de ilustratii multicolore. Dar mai ales, si aici voiam sa ajung, autoarea îsi boteaza cel putin jumatate dintre capitole cu nume de arbori orientali si de flori exotice. Voi cita numai câteva: capitolul 5 se intituleaza simplu, Lavanda; capitolul 8, Festivalul mugurilor de cires; 11, Muguri de portocal; 20, Zorelele; 26, Garoafele salbatice; 31, Trunchiul chiparosului; etc. Spre sfârsit, un capitol are obraznicia lirica de a purta numele Inaltimea sa parfumata

Eu habar nu am sa scriu un copac sau o planta, si oricum nu ca geniala Murasaki Shikibu, autoarea Monogatari-ului. Si spun asta foarte sincer, desi amar si cu constiinta unei lipse iremediabile. Asta este, cu toti avem limite si limitari. Totul este sa trecem peste, si sa ne concentram pe lucrurile la care ne pricepem cât de cât, sau despre care pretindem macar ca ne-am putea pricepe. Cum ar fi, sa tacem si sa privim ciresii japonezi înflorind.

Hai.

~ de ubiquus pe aprilie 14, 2011.

4 răspunsuri to “Miauri Monogatari.”

 1. ku tine.

  • .ôô.

   Foame fiindu-mi, prânzul venind, hotarât-am haicuuri sa gatesc.

   Dati-mi o friptura de porc
   Cu cartofi prajiti
   Am un stomac cât universul.

   Echipa noastra a pierdut iar
   Un meci oficial
   Cred ca ma apuc de sah.

   Aici ar trebui cinci silabe
   Aici sapte
   Si aci cinci, dar cine numara.

   Pârâul susura cristalin
   Prin parâng
   Ducând la vale peturi si gunoaie.

   Cautând pe Internet am gasit
   O pagina
   Din hârtie creponata virtuala.

 2. Nu te-ai priceput sa scrii un copac, dar nici o cronica literara, o pagina de jurnal, un exercitiu zen. Ci o revelatie exceptionala facuta din cuvinte si culori comune.

  Nu stiam de Monogatari, de doua ore tot citesc despre/din ea. Dar mai bine tac, si trag in piept parfumul ciresilor din The Festival of the Cherry Blossoms:

  „At the end of the Second Month, the festival of cherry blossoms took place in the Grand Hall. Late in the night, Genji went quietly went up towards Fujitsubo’s residence, but the door was tightly closed. He made his way to the gallery by Kokiden’s pavilion, where he found the door was open. The sixth daughter of the Minister of the Right appeared. She recognized his voice and did not refuse him. The dawn soon approached. She did not tell him her name. They exchanged their fans and he was on his way in a hurry. The misty moon of the twentieth day hung over the sky.

  The lady of that misty moon, remembering the encounter, was sunk in distress. She had to marry with the crown prince in the Fourth Month. Late in the Third Month, the Ministry of the Right held a wisteria banquet. He invited Genji to the festivities. His elegant dress dominated the other guests and his beauty outshone the blossoms. After playing the instruments, he went to a corner where the princess of the ministry stood pretending to be drunk. He tried to find out the owner of the fan. The voice who had replied to his poem was the lady’s.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: