Despre viata: un triptic scriptic.

Viitorul este prezentul repetând trecutul. Murim, renastem, oameni diferiti retraind aceleasi istorii. Vietile ne sunt letopisete (din sl. lĕtopĩsĩcĩ) reinscriptibile, suprapozabile la infinit.

„Cunoscând trecutul, nu suntem condamnati sa-l repetam” ar fi o deviza functionala, daca viitorul nu s-ar scrie necesar cu literele trecutului pe letopisetul prezentului, ca un palimpsest autoregenerator permitând o lectura circulara.

Fara a intra în hermeneutici absconse, vreau doar sa împartasesc trei marturii omenesti rupte din trecut, foarte reprezentative si extrem de interesante pentru prezent. Va fi vorba despre coruptie, suferinta si ridicol, trei dimensiuni abisale ale sufletului. Invatamintele, superficiale sau adânci, vesele ori triste, le las la latitudinea voastra.

Mai întâi, avem o scrisoare datata 27 martie 1906, care poarta antetul unei institutii importante a statului român si este semnata în clar. Mi-o pot imagina azi într-un ziar de investigatii, nascând o polemica teribila. Sa vedem:

Bucureşti, 27. III. 1906

Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice

Administraţia Casei Sf. Biserici Autocefale Ortodoxe Române

Cabinetul Administratorului

Mult stimate domnule Rădulescu,

Aţi avut deosebita amabilitate să-mi promiteţi de vr’o două ori că o să avansaţi pe Dl. Ilie Cosmulescu. Vorba era ca promisiunea să se realizeze de 1 Aprilie 1906. Cum acea zi este aproape Vă rog şi în scris: aveţi grijă de Dl. Cosmulescu mai ales că, punându-se budgetul în aplicare, se creiaza trei locuri. Unul sper să-l daţi Dlui Cosmulescu.

Ingrămădirea lucrărilor, acum în ajunul luarei vacanţei, mă împedeca de a veni în persoană la Domnia Voastră, pentru scopul arătat.

Vă salut şi Vă mulţumesc mai dinainte, având deplină încredere în promisiunea cu care m’aţi onorat.

Vă salut.

Gr. P. Chiricescu

~ de ubiquus pe martie 26, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: