Insolence, par Guerlain.

Jean-Paul Guerlain, creatorul de parfumuri, ajuns astazi la vârsta senectutii, este invitat pe France 2 pentru a-si povesti viata.

Guerlain este un domn distins, volubil si afabil, cu un pronuntat aer aristocratic. Spune ca si-a dorit sa devina profesor de scoala primara, instituteur, dar din cauza faptului ca a fost afectat de cecitate înca de mic a trebuit sa renunte la acest vis. Fratele sau mai mare era destinat sa preia afacerea tatalui, conform dreptului de prima-nastere, „le droit d’aînesse, que j’ai appelé le droit d’ânesse” (âne înseamna magar în franceza, fina ironie), dar pâna la urma l-a luat pe micutul Jean-Paul pe lânga el, în magazin, unde acesta din urma a facut istorie. 

Intrebat cum a creat faimoasele parfumuri ‚Vétyver’ sau ‚Samsara’, Guerlain îsi reaminteste ca ideea de a crea ‚Samsara’ i-a venit cu prilejul unei calatorii în India, pe când încerca sa o seduca pe viitoarea sa sotie. Timpul trecea, tânara amâna, situatia trena, asa ca J.P. s-a hotarât sa-si joace supremul atu: totul sau nimic. Astfel, a aflat de la sensibila domnisoara ca iubeste iasminul, trandafirii si santalul, si a început o „munca de negru” ca sa ajunga la formula ideala a unui parfum combinând aceste trei esente. O ofranda devotionala, en somme. Povestind, domnul Guerlain strânge emotionat din ochii ce privesc în trecut si sprâncenele albe i se aduna umbrar deasupra nasului. 

La cea de-a treizeci-si-cincea încercare, Ea i-a spus sa nu mai încerce, pentru ca a obtinut formula câstigatoare. 

Saṃsāra. Panta rhei. Totul curge. Parfumat.

Reclame

~ de ubiquus pe februarie 11, 2011.

2 răspunsuri to “Insolence, par Guerlain.”

  1. Povestind, domnul Guerlain strânge emotionat din ochii ce privesc în trecut si sprâncenele albe i se aduna umbrar deasupra nasului. Ce-mi place asta! 🙂 Ce dor îmi era de cuvântul ăsta, umbrar.

    Să curgă mireasmă…

  2. Deh, cum trece luna lui gerar, fuge gândul la umbrar…
    Daca e ceva ce curge, timpul e primul vinovat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: