In apnee (scribologii, part five).

Sunt dreptaci, si lumina bate din dreapta. Mâna umbreste hârtia, si vârful pixului meu negru este scufundat în întuneric. Nu vad ceea ce scriu decât dupa câteva secunde: cuvintele ies rând pe rând, rând dupa rând, din umbra, si filigranul scriiturii se dezvaluie ochiului cu o latenta variabila.

Scrierea inspirata e o apnee. Scufundatorul testeaza apa, la fel cum apa încearca scufundatorul. Cufundat din ce în ce mai adânc, alunecând pe sfoara lestata a inspiratiei, scafandrul accede la o stare de exaltare fara seaman. Putinatatea oxigenului îi face plamânii sa pompeze aerul mai rapid, urechile îi tiuie, narile i se contracta, capul îi zvâcneste din cauza presiunii acumulate. Spiritul este în imersiune completa, delestat si decantat totodata. Pamântul este departe, cerul si mai si.

Este o senzatie atât de plenara, atât de intensa, încât scufundatorul doreste, cu creierul sau lipsit de oxigen, sa ramâna în apnee pentru totdeauna, sa se lege cu centura de o stânca submarina si sa se calcifice acolo, lent, natural, literar, cu timpanele pleznite, cu narile sfâsiate, cu ochii pulsatili si cu epiderma solzificata. Dar un instinct, si o chemare, si un brat nevazut, îl ridica la suprafata, îi umple plamânii cu aer, îi aseaza picioarele pe terra firma.

Lasând în urma apneea, scufundatorul viseaza secatuit la „o alta data”. La inima abisului scufundat în întuneric, de unde cuvintele ies rând pe rând, rând dupa rând.

~ de ubiquus pe decembrie 27, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: