Lacatele iubirii.

Deasupra Senei, fluviul linistit care strabate Parisul, se întind poduri felurite, deosebite, diferite. Unele dintre ele sunt facute din lemn, altele se bazeaza pe o structura metalica, multe sunt turnate în ciment. Estetica podurilor pariziene nu este una unitara, favorizându-se în mare masura eclectismul arhitectural si ornamental.

Le Pont des arts, de exemplu, are o structura extrem de simpla, din fier forjat, cu traverse de lemn si balustrade metalice vopsite în verde. Le Pont Alexandre III este în schimb cea mai opulenta pasarela peste Sena. Acesta este construit în întregime din piatra si decorat cu statui, basoreliefuri, lampadare masive, coloane de marmura si ornamente aurite.

Podul Alexandre III este dominat de patru zeitati aurite, stralucind orbitor sub soare, reprezentând arta, stiinta, razboiul si industria. De fiecare parte a podului vegheaza împietrit câte un leu urias. Balustradele sunt la rândul lor aurite si atent curatate de urmele lasate de porumbeii insensibili si de timpul aidoma. Amorasi de bronz sustin lampadare de tip Art-nouveau, cu trei si cinci brate. In centrul arcului podului troneaza doua ansambluri statuare cu nimfe – Nimfele Senei, cu armele Parisului, si Nimfele Nevei, cu armele Rusiei (imperiale).

…Iar în spatele nimfelor am gasit prinse, spre surpriza mea, zeci de lacate – de culori, de tipuri diferite. Fiecare lacat are inscriptionate nume sau initiale. „Linda & Peter”. „Maria|Viktor”. „E+I forever”. Hmm.

 

Sa vedem. Parisul si-a creat în timp un fel de aura mondiala, exclusiva, de oras al iubirii. Aici vin cupluri de pretutindeni pentru a-si sarbatori luna de miere sau pentru a-si (re)confirma iubirea. Din câte am înteles, un nou rit amoros la moda este acela de a fixa un lacat de un pod, în orasul dragostei, si de a arunca apoi cheia în Sena. Astfel, inimile înlantuite ale îndragostitilor nu vor putea fi separate în veci, si nimeni altcineva nu va putea gasi cheia catre inima celuilalt. Soliditatea, rezistenta otelului inox va proteja si va garanta durabilitatea, trainicia cuplului. Zeitatile aurite si leii uriasi de piatra de pe Pont Alexandre III vor veghea la rândul lor ca aceasta promisiune atemporala sa fie respectata. Ce elegant, m-am gândit. Ce romantic!

Ba sa avem pardon! raspunde primaria (excedata) a urbei. Aceste lacate ale iubirii (cadenas d’amour) sunt barbare, urâte si neconforme cu spiritul estetic al locatiilor si monumentelor ‚parazitate’. Desi exista cupluri de îndragostiti care strabat mii de kilometri pentru a-si proclama iubirea eterna si a atasa lacatele simbolice de podurile pariziene, functionarii primariei sustin ca aceste initiative desfigureaza patrimoniul orasului si ca lacatele vor fi îndepartate în curând. Probabil ca faptul ca le-am remarcat si fotografiat pe pod a fost simplul rezultat al unor întârzieri birocratice. Nimic nu e perfect, se stie. Dar…

Cât dureaza o iubire eterna? Mai mult decât un lacat de otel inox, sper.

~ de ubiquus pe noiembrie 1, 2010.

3 răspunsuri to “Lacatele iubirii.”

 1. Capete de pod. Paris si Budapesta.

  Plimbarea de fiecare dimineata/pranz spre cladirea facultatii imi impinge pasii pe aleea ce taie in diagonala parculetul din Erszébet Tér (Piata Elisavetei cum ar veni). Pe dreapta, dupa ce trec de ansamblul statuar al celor 4 rauri ce uda pamantul unguresc, cu Dunarea – barbat viril – tronand deasupra (intotdeauna am crezut ca Dunarea e o femeie cu coapse late – cate bordee, atatea imaginaruri), ma proptesc cu privirea intr un alt fel de ansamblu: o structura metalica (ce pare special amenajata) de care sunt agatate zeci de lacate inscriptionate cu perechi onomastice. Nu doar o data si nu mereu de una singura m am intrebat: de unde pana unde? de ce lacate? Legatura cu dragostea (si lanturile aferente) mi s a parut cam prea sumbra. Am izgonit o preferand in loc un moment repetabil de uimire.

  In lumina noilor informatii, vin si ma ntreb: unde au aruncat cheile? Dunarea e la cateva sute de metri distanta. Imi si imaginez cupluri zorind preocupate catre mal sa si arunce cheile in valurile albastre (sau, pentru acuratete, verzui-maronii mâloase). Cineva spunea ca Budapesta isi asteapta inca monografia erotica. Incep sa i dau dreptate. Daca la Paris, oras consacrat al iubirii, municipalitatea se arata iritata de mutilarea podurilor, la Budapesta autoritatile planteaza cadre metalice in parcuri invitand cuplurile sa si declare dragostea prin lacate. In alt episod, despre saruturile pasionale si palparile nesovaielnice din metroul budapestan.

  • Capete de pod, într-adevar. Si nu vorbesc neaparat de arhitectura. Din câte am citit între timp, e vorba de un fenomen recent care s-a nascut undeva în Rusia (vivat vodki!). Depasita de situatie, cu podurile încarcate de fierataie, primaria din Moscova a plantat… copaci metalici în parcuri si pe strazi, pentru ca revarsarea asta de iubire sa ocoleasca pe cât posibil monumentele din centrul orasului. Au recuperat câteva zeci de kilograme de lacate+lanturi si le-au mutat în pomii de metal. Who’s afraid of the big bad surrealism?

   Când toate -ismurile esueaza, e cumva tonic sa vezi ca ultimul pe lista, cu voia dvs, se poarta bine si înfloreste global. O fi de la proximitatea apelor curgatoare. Oricum, cel mai fain suprarealism e ala legat cu lacate de un copac de metal. Si nu în ultimul rând: God bless bureaucrats @ authorities, for they are the true bards of our days.

   PS. Impotriva potentialelor migrene, recomand plimbari lungi prin parcurile Budapestei, ascultând reconfortantul ‘Chains of Love’ de Erasure, care pledeaza pentru ruperea de lanturi drept concept cheie al atingerii iubirii (cam cum atingi nirvana, sau o coapsa lata) si lalaie programatic urmatoarele:
   „Come to me, cover me, hold me
   Together we’ll break these chains of love
   Don’t give up, don’t give up now
   Together with me and my baby
   Break the chains of love
   Together we’ll break these chains of love”.

   PPS. ‘Palpari si saruturi în metroul budapestan’ suna excelent si ar putea într-adevar deveni o monografie -sau monomanie?- a orasului. Astept negresit dezvoltari negresite.

 2. […] pe podurile oraselor Frankfurt, Venetia, Graz, Cluj, Sankt Petersburg, Riga, Florenta, Roma, Paris si cate si mai cate altele din intreaga […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
<span>%d</span> blogeri au apreciat: