Un yankeu la curtea regelui Atlas.

La etajul al treilea al turnului Eiffel din Paris se gaseste o camera circulara, unde turistii urcati cu liftul lui Gustave se înghesuie ca sa priveasca minunata panorama pariziana. Deasupra fiecarei ferestre, pe toate punctele cardinale, se pot vedea mici stegulete ale statelor lumii, împreuna cu distanta care le separa capitalele respective de Paris.

Un american blond si bine legat îi arata sotiei, pe panouri: uite, la Sud avem Gabon si Camerun… la Est, Moscow, hehe, si Tif-tif-tif (era Tiflis, sau Tbilisi). Vorbeste cu un accent distinct, probabil texan. Omul pare uimit, ca un copil într-un magazin de jucarii – atâtea drapele, atâtea tari, ce mare e lumea !

Sotia da din cap întelegatoare si deschide la rândul ei ochii mari. Cei doi cauta împreuna ceva dar nu gasesc. El este genul de miop cochet care nu poarta ochelari pentru ca dauneaza look-ului, iar ea mai mult pluteste, pare ca trece pe lânga lucruri fara a le percepe cu adevarat. Resemnati, se aseaza la coada pentru coborâre. Dupa câteva minute, ajungem în partea vestica a camerei panoramice, si el exclama, brusc transfigurat: „Hey, looook, it’s the US!”. (Statele Unite figureaza sub Mexic si alaturi de steagul Canadei).

Yankeul fericit îsi face poza sub micutul drapel înstelat si apoi îsi apropie privirea de panou, pentru a citi legenda: distanta care îl separa de casa. Se întoarce catre sotia ramasa la coada si, cu o mutra plouata zice: „Oh, it’s Washington…”.

Pentru un moment am citit în ochii blondului american cum propria capitala îti poate parea deodata mai îndepartata si mai stranie decât o serie întreaga de orase si tari africane ale caror existenta nici nu o banuiai pâna atunci.

~ de ubiquus pe octombrie 18, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: