Trecute biserici

Biserici fără pereţi, fără cupole, fără fresce, fără cânturi…

Închid poarta grea dupa mine, şi mă cufund în întuneric şi linişte. Îmi târăsc paşii pe dalele cărora le ghicesc forma de-abia după ce păşesc pe ele. La un moment dat îmi ajunge la urechi un zgomot, ca un vaier sec, scurt şi plin.

Ah, mă lovesc de un obiect de lemn, întind mâna pentru a descoperi un scaun, două, o masă, intuiesc şi prezenţa unui cufăr – e greu, îl împing puţin în lături. Se aud clinchete stridente de metal pe metal… monede, bijuterii?

Mă apropii de locul de unde vine sunetul, ce se repetă de acum obsesiv, fără repaus, sacadat. Ghicesc marginea unui podium… naosul? Urc, nu sunt trepte, e un plan înclinat, mă înfioară un şuier de metal pe piatră.

Un curent de aer îmi trezeşte vârtejuri reci la baza gâtului… Mă încrunt îngrijorat, apoi zâmbesc: sesizez ridicolul încruntării în beznă. Ridic de jos o pânză. Asta cred cel puţin că este…

Era sa mă împiedic, şi Dumnezeu ştie ce însemnă să te prăvăleşti în plin necunoscut… Aşez pânza pe umeri; am nevoie de mâini pentru a dibui împrejur. Calc pe ceva tare, din nou şi din nou. Sunt oase – oase omeneşti?

Carnea începe a tremura pe mine de groază, de greaţă, de furie şi frică. Încă un pas, doi şi ajung la locul de unde pare a veni plânsul acela fără sfârşit. Nu am curaj, nu mai am forţă, nu voi avea voinţă – oricum ştiu deja…

Cad în genunchi, îmi iau capul în palme şi plâng, plâng amar şi bucurie, ofrandă de suflet, chin şi ispăşire. Într-un târziu ating lemnul pe care-l bănuiesc în faţa-mi, şi-mi lipesc obrazul de pământ.

O şoaptă fără vârstă mă cuprinde prin toate simţirile:

– Lazăre, ce-aţi făcut din Biserică, Lazăre… 

~ de ubiquus pe noiembrie 25, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: